Ölkəni̇n ərzaq təhlükəsi̇zli̇yi̇ni̇n qi̇ymətləndi̇ri̇lməsi̇ meyarları
Raminə Mustafayeva Ramiz, i.ü.f.d., dosent |
|
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti | |
raminamustafayeva0206@gmail.com |
Yeganə Abbasova Əziz, i.ü.f.d. |
|
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti | |
yegana.abbasova@outlook.com |
Ruhiyyə Qəmbərova Məntiq, i.ü.f.d. |
|
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti | |
ruhiyye.qemberova@mail.ru |
XülasəCəmiyyətin inkişafının hazırki mərhələsində ərzaq təhlükəsizliyinin təmin edilməsi getdikcə daha da vacib hala gəlir və qlobal xarakterli əsas problemlərdən birinə çevrilir. Bu problemin həlli hər bir ölkədə sabitlik və firavanlıq mühiti yaratmaq üçün vacib şərtdir. Ölkənin ərzaq təhlükəsizliyi onun milli təhlükəsizliyinin ayrılmaz hissəsidir. Əhalinin ərzaq təminatının yaxşılaşdırılması Azərbaycan üçün böyük əhəmiyyət kəsb edən vacib sosial-iqtisadi vəzifədir.
Məqalədə inkişaf kontekstində ölkənin ərzaq təhlükəsizliyinin səviyyəsinin qiymətləndirilməsi meyarları göstərilir. Eləcə də dünyanın müxtəlif regionlarının, habelə Azərbaycan əhalisinin qida məhsulları ilə təmin edilməsi vəziyyətini xarakterizə edən əsas göstəricilər sistemi nəzərdən keçirilir. Kənd təsərrüfatı məhsullarının istehsalı, emalı və satışının ərzaq təhlükəsizliyinin əsas həlqələri olduğu və bunların mərhələlərinin qarşılıqlı təşkilinin zəruriliyi əsaslandırılır. Sonda təhlilə uyğun olaraq tövsiyə xarakterli təkliflər irəli sürülür.
Müəllifin başqa məqaləsi yoxdur!
Tərlan. Qorçiyeva
Aqrar Tədqiqatlar Mərkəzinin dissertantı,
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun “Elmi Araşdırmalar Mərkəzi” departamentinin böyük mütəxəssisi
Qalib. Şərifov
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin ISO standartlarının tətbiqi üzrə işçi qrupunun üzvü
i.ü.f.d.
Fuad. İbrahimov
“Sosial-iqtisadi və Ekoloji Tədqiqatlar Mərkəzi” İctimai Birliyinin iqtisadi məsələlər üzrə eksperti
i.ü.f.d.