Azərbaycanda ipək məhsullarının ixrac potensialının artırılması istiqamətləri
Səbinə Vəliyeva İzzət, i.ü.f.d., dosent |
|
Aqrar Tədqiqatlar Mərkəzinin doktorantı | |
sabina_valiyeva@mail.ru |
UOT: 338.45, 339.5, 636/637
Azərbaycan Respublikasında ənənəvi sahələrdən olan ipəkçiliyin inkişafı istiqamətində son illər mühüm tədbirlər həyata keçirilmiş, dövlət proqramı qəbul edilmiş, 2025-ci ilədək ölkədə yaş barama istehsalı həcminin 6 min tona çatdırılması hədəflənmişdir. Görülən tədbirlər nəticəsində 2019-cu ildə yaş barama istehsalı 25 faiz, xam ipək ixracı isə 2,8 dəfə artmışdır. Məqalədə də respublikamızda barama istehsalının və ipək ixracının hazırkı vəziyyəti qiymətləndirilir, bu sahədə yeni emal müəssisinin yaradılması, istehsalın və ixracın artırılması ilə bağlı müvafiq təkliflər verilir.
Azərbaycanda üzüm və şərab ixracının mövcud vəziyyəti və artırılması imkanları
Azərbaycandan üzüm məhsullarının və xüsusən də şərabın ixracının artırılması üçün böyük potensial mövcud olsa da, müstəqilliyin ilk ...
Bitkiçilik məhsulları ixracında qeyri-ənənəvi sahələrin potensialının reallaşdırılması
Azərbaycan Respublikasının qeyri-neft sektoru üzrə ixracında kənd təsərrüfatı məhsulları mühüm paya malikdir. Xüsusən də aqrar islahatlardan sonra kənd ...
Kənd təsərrüfatının dayanıqlı inkişafının qeyri-neft ixracının artmasına təsiri
Azərbaycan Respublikasında qeyri-neft ixracının artması dövlətin iqtisadi siyasətinin prioritetlərindəndir. Araşdırmalarımız göstərir ki, kənd təsərrüfatı Azərbaycan ...
-
Bitkiçilikdə sudan istifadənin iqtisadi səmərəliliyinin yüksəldilməsi
G. Cəfərova • UOT: 63, 556.062 • 2022 -
Aqrar sahənin dayanıqlı inkişafında sığorta mexanizminin rolu
Ç. Abışova • UOT: 33. 336.2: 338.4 • 2022 -
Aqrar sahədə audit fəaliyyətinin rolu
N. Həsənova • UOT: 336.67, 338.43 • 2022 -
Aqrar sahədə kiçik və orta sahibkarlığın maliyyə resursları ilə təminatı
S. Əhmədov • UOT: 334.7, 338.4, 336:368 • 2022 -
GOSSYPIUM H. növündən olan introduksiya okunmuş və yerli pambıq sortlarının duz (NaCl) stresinə davamlılıqlarının tədqiqi
F. Kərimov, E. Xəlilov, S. Eldarov, R. Məmmədrzayeva • UOT: 631.21.51. 659.632.11 • 2022 -
Koronavirus pandemiyasının ərzaq təhlükəsizliyinin dayanıqlılığına təsiri
Ə. Cəlilov • UOT: 339.97, 334.34. • 2022 -
Aqrar sektorda özünüməşğulluğun inkişaf perspektivləri
Ə. Quliyev • UOT: 331.5.024.5, 331.526, 338.43 • 2021 -
Yanacaq amilinin fermer təsərrüfatlarının səmərəliliyinə təsiri
S. İsmayılov, R. İsmayıllı • UOT: 338.43, 349.422.2, 631.172 • 2022
-
Ağıllı kənd təsərrüfatı və innovasiya siyasətinin əsas istiqamətləri
M. Rzayev • UOT: 338.2, 338.43 • 2022 -
Lerik rayonunda çayçılığın inkişaf perspektivləri
C. Nüsrətzadə • UOT: 338.43, 633/635 • 2022 -
Kənd yerlərində əhali məşğulluğunun səmərəliliyinin yüksəldilməsi istiqamətləri
S. Mustafayev • UOT: 338.43, 338.435 • 2021 -
İşğaldan azad olunan ərazilərdə kənd təsərrüfatının inkişaf istiqamətləri
L. Cabbarlı • UOT: 332.1, 338.49 • 2022 -
Aqrar-sənaye innovasiyaları üzrə dövlət - özəl bölmə tərəfdaşlığı layihələrinin tənzimlənməsi sisteminin xarakteristikası
R. İsgəndərov, F. Rzayev • UOT: 330. 334.7 • 2022

Hikmət. Nəsibov
Tərəvəzçilik Elmi Tədqiqat İnstitutunun İdarə heyətinin istehsalat üzrə sədr müavini
Hüseynağa. Əsədov
Azərbaycan Respublikasının Elm və Təhsil Nazirliyi, Dendrologiya İnstitutu
b.ü.f.d., dos